top of page
BIBS-GOTS-header_2_1500x.jpg

Bij BIBS zijn we enorm trots dat we ons hebben aangesloten bij de kring van GOTS-gecertificeerde bedrijven. De Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal biologisch label voor kleding en textiel met als doel duurzaamheid gedurende de gehele levenscyclus van het product te waarborgen.

Als GOTS-gecertificeerd bedrijf biedt BIBS producten van volledig biologisch katoen die in elke stap van de toeleveringsketen voldoen aan de strengste milieu- en sociale eisen. Vanaf verwerking, productie, verpakking, etikettering, handel en verzending. Daarnaast zijn er zowel milieueisen als eisen aan maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Om te beweren dat een bepaald product duurzaam is, is een volledige levenscyclusanalyse van het textiel nodig, vanaf het moment dat de grondstof wordt verbouwd totdat het textiel niet meer wordt gebruikt en afval wordt. De kwaliteit alleen - bijvoorbeeld biologisch katoen - maakt een product niet duurzaam. Met GOTS-gecertificeerd textiel is dit echter allemaal gegarandeerd en u kunt erop vertrouwen dat ons textiel duurzaam is, aangezien ze allemaal GOTS-gecertificeerd zijn.

Milieucriteria

 • Het is verboden om schadelijke chemicaliën in het chemische proces te gebruiken, zoals zware metalen, nikkel, chroom, PVC, formaldehyde. Bovendien moeten alle chemicaliën, zoals kleurstoffen, aan verschillende criteria voldoen om in productie te worden goedgekeurd.

 • Gebruik geen chloor bij het bleken van textiel.

 • Alle producenten moeten een milieubeleid hebben dat eisen bevat voor afvalwater en afvalbeheer.

 • Verpakkingen, papier en karton mogen geen PVC bevatten en hangtags moeten bijvoorbeeld gemaakt zijn van gerecycled papier of karton of gecertificeerd zijn volgens FSC en PEFC.
   

Vereisten voor maatschappelijke verantwoordelijkheid

 • Werknemers moeten het werk vrijwillig en zonder geweld uitvoeren - en er mag geen sprake zijn van dwang of onmenselijke behandeling.

 • Er moeten veilige en hygiënische werkomstandigheden zijn.

 • Geen gebruik van kinderarbeid.

 • Het minimumloon moet worden vastgesteld

Vereisten voor de productlevenscyclus

 • Eerdere labels hebben zich alleen gericht op het eindproduct. GOTS richt zich op alle stadia van de boer die katoen produceert tot de eindgebruiker die het product uiteindelijk weggooit.

 • Zowel in de landbouw, in de productie als in het transport gelden eisen voor inspecties.
   

Wie zit er achter GOTS?

GOTS is opgericht door vier gerenommeerde organisaties: Organic Trade Association (OTA, VS), Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft (IVN, Duitsland), The Soil Association (VK) en Japan Organic Cotton Association (JOCA, Japan). Twee hiervan (IVN en JOCA) zijn textielindustrieorganisaties, terwijl de andere twee (OTA en Soil Association) biologische organisaties zijn die hun wortels hebben in biologische landbouw en voeding.
 

U kunt hier meer lezen over GOTS: www.global-standard.org

GOTS-certificering (Scope-certificaatnummer: CU1103269)

BIBS-GOTS.jpg
bottom of page