top of page
Guide-teeth_1500x (1).jpg

Wat is de invloed van fopspenen op het gebit van de baby?

De impact van de fopspeen op het gebit.

Als we normaal gesproken een pasgeborene laten kennismaken met een fopspeen, denken we nog niet aan het gebit. In plaats daarvan willen we onze baby verzorgen, kalmeren en zeker zijn dat hij/zij zich comfortabel voelt.

 

Fopspeen eigenschappen

Vanaf de geboorte hebben baby’s een natuurlijke zuigreflex en het kind zal proberen te voorzien in deze behoefte middels de fopspeen, moeders borst, de duim of anderszins. Vanuit het gebitsaspect is het beter om een fopspeen aan te bieden om te zorgen dat de baby niet op de duim gaat zuigen.

 

“Een van de voordelen van fopspenen is het voorkomen dat de baby op zijn duim gaat zuigen. Wat tanden en kaken betreft, wordt de voorkeur gegeven aan een fopspeen. Het is heel moeilijk voor de baby om te stoppen met duimen, terwijl een fopspeen veel makkelijker kan worden weggenomen bij de baby.” - Nina Nissen Falbert, tandarts

 

Stop op tijd

Maar wanneer de baby groeit en zich ontwikkelt, is het belangrijk om rekening te gaan houden met de impact op het gebit en het tandvlees. “Vele studies hebben aangetoond dat als je kind stopt met het gebruik van de fopspeen voor zijn derde levensjaar, de gebitspositie over het algemeen genormaliseerd wordt zonder behandelingen in een latere levensfase.” - Nina Nissen Falbert, tandarts

 

Het is belangrijk, zoals met alles, om je baby in kleine, geleidelijke stapjes te ontwennen aan de fopspeen, om zijn denkwijze aan te passen en je kind te laten wennen aan een leven zonder, maar toch de troost aan te bieden wanneer er behoefte aan is in de peuterfase.

 

Als het niet mogelijk is om de baby van de speen af te krijgen voor zijn derde jaar, probeer dan om de baby de fopspeen zo min mogelijk te laten gebruiken, met de kleinst mogelijke intensiteit.

 

Het is belangrijk om eraan te denken dat alle kinderen verschillend zijn en dat het langdurige gebruik van de fopspeen invloed kan hebben op de uitlijning van het gebit. Het hangt ervan af hoe vaak de fopsteen wordt gebruikt, hoelang en hoe intensief. Jij kent je kind het best. En als je twijfelt, vraag dan advies aan je tandarts

Is een ronde speen nadelig voor het gebit?
00:22
Wat zijn fopspeentanden?
00:29
Hebben fopspenen effect op de tanden?
00:25
Zijn fopspeentanden gevaarlijk?
00:21
Corrigeren fopspeentanden vanzelf?
00:19
Welke speenvorm is de beste?
00:24
Wanneer stoppen met de fopspeen?
00:22

INVLOED VAN FOPSPENEN

"Er zijn veel verschillende fopspenen op de markt. Als het op tanden aankomt, maakt het echter niet uit welke fopspeen je baby gebruikt, want de tanden komen normaal gesproken vanzelf op één lijn, ongeacht de scheefstand, als de aanbevelingen worden opgevolgd en het kind rond de leeftijd van 3 jaar stopt met het gebruik van de fopspeen."

- Nina Nissen Falbert, tandarts

 

Er zijn geen onderzoeken die bevestigen  de ene fopspeen beter is dan de andere als het gaat om de stand van de tanden. Verschillende fopspenen hebben een verschillend effect op de tanden, maar geen enkele fopspeen is beter dan een andere. Er wordt geadviseerd om een fopspeen met een ventiel te kiezen, omdat het ventiel ervoor zorgt dat de lucht uit de speen wordt geperst wanneer de baby erop zuigt. Dit helpt de speen om zich op natuurlijke wijze te vormen naar de mond, tong en gehemelte van de baby.

 

FAQ

1. Hebben fopspenen invloed op blijvende tanden en kiezen?

Als uw kind voor de leeftijd van drie jaar (dus voordat de blijvende tanden doorkomen) stopt met het gebruik van de fopspeen, wordt de stand van de melktanden over het algemeen genormaliseerd en zullen de blijvende tanden niet worden aangetast.

 

2. Heeft de vorm van fopspenen invloed op de ontwikkeling van het gehemelte en de mond?

Langdurig gebruik van fopspenen (na de leeftijd van drie jaar) kan leiden tot problemen met de uitlijning van zowel de melktanden als de blijvende tanden en de kaken. Dit kan invloed hebben op de kauw- of bijt vaardigheid van het kind, en het kan gevolgen hebben voor het kaakgewricht van het kind en het uiterlijk daarvan.

 

Let op: dit is na langdurig fopspeen gebruik. Als uw kind voor de leeftijd van drie jaar (dus voordat de blijvende tanden doorkomen) stopt met het gebruik van de fopspeen, wordt de stand van de melktanden over het algemeen genormaliseerd en zullen de blijvende tanden niet worden aangetast.

 

3. Wanneer moet je stoppen met het gebruik van een fopspeen?

Veel studies hebben aangetoond dat als je kind voor de leeftijd van drie jaar stopt met het gebruik van een fopspeen, de stand van het melkgebit over het algemeen wordt genormaliseerd en het blijvende gebit niet zal worden beïnvloed.

 

4. Welke fopspeen vorm (rond, plat, of anatomisch) is het beste voor de tanden?

Er zijn geen studies die bevestigen dat één type fopspeen beter is dan andere wat betreft de stand van de tanden. Verschillende fopspenen hebben een verschillend effect op de tanden, maar geen enkele fopspeen is beter dan een andere. Als het kind op de leeftijd van 3 jaar stopt met het gebruik van de fopspeen, komen de melktanden vaak vanzelf in de juiste stand te staan en wordt het blijvende gebit niet beïnvloed.

 

5. Kan langdurig gebruik van fopspenen op latere leeftijd een overbeet, kruisgebit of open beet veroorzaken?

Ja, langdurig gebruik van een fopspeen kan op latere leeftijd problemen veroorzaken met de stand van tanden en kaken. Dit geldt echter alleen voor langdurig gebruik. Als uw kind voor de leeftijd van drie jaar stopt met het gebruik van de fopspeen (voordat de blijvende tanden doorkomen), wordt de positie van de melktanden over het algemeen genormaliseerd en zullen de blijvende tanden niet worden aangetast.

 

6. Kan een fopspeen orthodontisch goedgekeurd worden door tandartsen?

Als "orthodontisch goedgekeurd door tandartsen" betekent dat een tandarts heeft goedgekeurd dat een fopspeen de tanden niet aantast, dan niet! Verschillende fopspenen hebben een verschillend effect op de tanden. Het belangrijkste is echter hoe lang het kind de fopspeen gebruikt. Als uw kind stopt met het gebruik van de fopspeen voor de leeftijd van drie jaar (voordat de blijvende tanden doorkomen), wordt de positie van de melktanden over het algemeen genormaliseerd en zullen de blijvende tanden niet worden aangetast.

 

7. Kan het schadelijk zijn voor het gebit van kinderen als zij hun fopspenen delen met andere kinderen in verband met bacteriën?

Nee, het is niet schadelijk voor het gebit om een fopspeen te delen als het gaat om bacteriën. Maar als het gaat om ziektes zoals verkoudheid, of andere besmettelijke kinderziektes is het een goed idee om een fopspeen privé te houden en niet te delen.

 

8. Mogen kinderen fopspenen gebruiken na een behandeling aan de tongriem of lipbandje?

Er is sprake van tongriem als het weefsel dat de tong met de mondbodem verbindt abnormaal kort, strak of dik is, waardoor de tong slechts beperkt kan bewegen. Een lipbandje is een vergelijkbare aandoening waarbij het weefsel tussen de bovenlip en het tandvlees is verstrengeld.

 

Als het kind jonger dan 3 jaar is en al een fopspeen gebruikt, wordt aanbevolen om na een behandeling van de tongriem of lipbandje een fopspeen te gebruiken. Kinderen ouder dan 3 jaar en kinderen die geen fopspeen gebruiken, moeten in plaats daarvan tongoefeningen doen. Neem contact op met uw arts voor informatie over tongoefeningen.

 

9. Is een BIBS Color maat 3 schadelijker voor de tanden dan een maat 1?

Het is niet gevaarlijk om een pasgeborene maat 3 te geven. De meeste pasgeborenen geven echter de voorkeur aan een kleinere maat. Alle BIBS fopspenen, ongeacht hun maat, kunnen worden gebruikt vanaf het moment dat je baby is geboren. Een grotere fopspeen zal natuurlijk meer op de tanden drukken dan een kleinere maat fopspeen. Maar vergeet niet dat als je baby stopt met het gebruik van de fopspeen voordat ze drie jaar oud zijn (dat is voordat de blijvende tanden doorkomen), de positie van de melktanden over het algemeen wordt genormaliseerd, en de blijvende tanden niet zullen worden beïnvloed.

bottom of page