top of page
BIBS-FSC_1500x.jpg

Forest Stewardship Council (FSC)

Al het karton en papier dat we gebruiken in onze verpakkingen, evenals het hout dat we gebruiken in onze speenkoorden, is FSC-goedgekeurd. Daarom willen we iets uitleggen over de FSC en waarom het voor ons belangrijk is om altijd FSC-goedgekeurde materialen te gebruiken.

Voor BIBS zijn ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ en duurzaamheid meer dan modewoorden. We willen deel uitmaken van de oplossing als het gaat om milieu- en sociale vraagstukken. Daarom is het gebruik van FSC-goedgekeurde materialen belangrijk voor ons.

What is FSC

De Forest Stewardship Council (FSC) is een onafhankelijke non-profitorganisatie die bossen beschermt voor toekomstige generaties. FSC is een open, door leden geleide organisatie die normen stelt waaronder bossen en bedrijven worden gecertificeerd. Hun algemene doel bestaat uit drie even gewogen onderwerpen - milieu, economisch en sociaal - om het evenwicht en het hoogste niveau van integriteit te waarborgen.

Wat doen FSC

FSC geeft certificering af dat producten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen die ecologische, sociale en economische voordelen bieden. Omdat FSC de gouden standaard is voor boscertificering, is het het enige systeem dat wordt ondersteund door groepen zoals WWF, Sierra Club, Greenpeace, Natural Resources Defense Council en National Wildlife Federation.

De waarde van FSC

Bossen herbergen bijna de helft van 's werelds soorten, waaronder enkele van de meest bedreigde vogels en zoogdieren, zoals orang-oetans, gorilla's en panda's.Ontbossing en bosdegradatie is de tweede belangrijkste oorzaak van koolstofvervuiling en veroorzaakt 20% van de totale uitstoot van broeikasgassen.

Er zijn belangrijke redenen om voor FSC-gecertificeerde producten te kiezen:
 

  • Milieubescherming - De bosbeheernormen van FSC breiden de bescherming van de waterkwaliteit uit, verbieden de oogst van zeldzaam oerbos, voorkomen verlies van natuurlijke bosbedekking en verbieden zeer gevaarlijke chemicaliën, die allemaal unieke aspecten van het systeem zijn. FSC verbiedt bijvoorbeeld het gebruik van atrazine, dat overigens legaal is in de VS maar verboden in Europa omdat is aangetoond dat het watervervuiling en geboorteafwijkingen veroorzaakt.
     

Bosbeheer moet de biologische diversiteit en de bijbehorende waarden, watervoorraden, bodems en unieke en kwetsbare ecosystemen en landschappen in stand houden en op die manier de ecologische functies en de integriteit van het bos in stand houden.

  • Betrokkenheid van de gemeenschap en werknemersrechten - FSC vereist dat bosbeheerders - zowel op openbare als op particuliere gronden - lokale gemeenschapsleden betrekken en de gewoonterechten van inheemse volkeren beschermen, door ervoor te zorgen dat hun stem deel uitmaakt van het certificeringsproces en dat de gevolgen van bosactiviteiten worden aangepakt. Bosbeheer activiteiten moeten het sociale en economische welzijn op lange termijn van bosarbeiders en lokale gemeenschappen in stand houden of verbeteren.
     

Bovendien vereist FSC dat de resultaten van certificeringsaudits openbaar worden gemaakt, zelfs op particuliere gronden, wat FSC uniek maakt onder boscertificeringen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen en voordelen voor FSC. Als u meer wilt lezen en uzelf over het onderwerp wilt informeren, kunt u hier meer over FSC lezen: www.fsc.org

bottom of page