top of page
BIBS_SS21_Mixed_18_edited.jpg

Wanneer een fopspeen aan je baby introduceren?

In het verleden geloofde men dat je moest wachten met het introduceren van een fopspeen totdat de borstvoeding was vastgesteld maar je kan de fopspeen vanaf de geboorte aanbieden. Uit een systematische review bleek dat het gebruik van een fopspeen, of het nu begon vanaf de geboorte of na het geven van borstvoeding, geen invloed had op de prevalentie of duur van borstvoeding bij gezonde, voldragen baby's tot vier maanden*.

 

Wanneer moet je een fopspeen aan je baby introduceren?

Bekijk de video waarin verpleegster en gezondheidsbezoekster Kirsten Lise Andersen uitlegt wanneer ze een fopspeen moet introduceren.

​

​

Fopspenen die borstvoeding ondersteunen

De ronde speen is degene die de meeste gezondheidswerkers in Denemarken in eerste instantie aanbevelen bij het geven van borstvoeding aan je baby. Dit komt omdat de ronde speen ervoor zorgt dat de baby zijn tong rond de fopspeen rolt, net als tijdens het geven van borstvoeding.

​

Het is belangrijk om te focussen op de lengte van de fopspeen, zodat deze in de mond komt en het zachte deel van het gehemelte raakt, wat de natuurlijke zuigreflex stimuleert.

​

Het kan voor een pasgeboren baby erg veeleisend en moeilijk zijn om de ronde fopspeen te gebruiken. Als je borstvoeding wilt geven en je baby heeft moeite met aanleggen tijdens het voeden, kan de ronde speen de baby helpen bij het oefenen van de juiste manier van zuigen, omdat de baby zijn kaak- en mondspieren oefent terwijl hij dezelfde techniek gebruikt als bij het borstvoeding geven.

​

Andere speenvormen
Er zijn ook andere speenvormen dan de ronde. Wij bieden zowel ronde, symmetrische als anatomische spenen aan.

 

De reden hiervoor is dat de voorkeur per baby verschilt. Baby's hebben verschillende zuigtechnieken, verschillende mondanatomie en daarom verschillende voorkeuren als het om fopspenen gaat.

​

De platte symmetrische speen is voor baby's die moeite hebben om de ronde fopspeen in de mond te houden. Het wordt gemakkelijk plat tegen het gehemelte van de baby gedrukt en is daarom gemakkelijk voor het kind om in de mond te houden.

​

De anatomische speen is aan de bovenkant gebogen voor een natuurlijke pasvorm op het gehemelte van de baby (zoals de ronde speen) met een gebogen punt voor gemakkelijke plaatsing van de tong (zoals de platte symmetrische speen). Tegelijkertijd rolt de baby meer met zijn tong in vergelijking met de platte speen, maar minder in vergelijking met de ronde speen. Het is een fopspeen waarbij de baby het effect krijgt van het trainen van zijn tong, maar in mindere mate dan bij de ronde speen.

​

Wat te kiezen?
Als je moeite hebt met het geven van borstvoeding, overweeg dan om een ​​ronde speen uit te proberen en kijk of het verschil maakt. Zoals gezegd traint de ronde speen de kaak- en mondspieren van de baby op dezelfde manier als bij borstvoeding.

Als borstvoeding goed werkt, hoef jij je geen zorgen te maken over de vorm van de fopspeen die je baby gebruikt. Veel kinderen kunnen verschillende zuigtechnieken gemakkelijk onderscheiden en aanpassen.

​

Baby's hebben verschillende voorkeuren, verschillende zuigtechnieken en een andere mondanatomie. Als ouders kun je proberen je kind aan te moedigen een bepaalde fopspeen te kiezen, maar uiteindelijk is het een individuele keuze welk type fopspeen je baby kiest.

​

Over Kirsten
Kirsten Lise Andersen is verpleegster en gezondheidsbezoekster met haar eigen verpleegpraktijk 'Working With Baby'. Ze heeft 15 jaar ervaring in het werken met kinderen als een geregistreerde professionele verpleegkundige, en ze is moeder van vier kinderen. Kirsten is onze go-to-adviseur in alles wat met gezondheid te maken heeft, aangezien ze jarenlange ervaring en de nodige expertise heeft om al onze en uw vragen over baby's te beantwoorden

 

* Bron: Jaafar SH, Ho JJ, Jahanfar S, Angolkar M. Effect van beperkt gebruik van fopspenen bij zuigelingen die borstvoeding geven voor het verlengen van de duur van borstvoeding. Cochrane Database Syst Rev 2016; (8): CD007202.

​

​

bottom of page