top of page
how_to_clean_header_1920x450_fddad43b-2a7d-4008-8a7a-0ea63a59cfa1_1500x.jpg

Hoe maak ik mijn fopspeen op de juiste manier schoon?

Schoonmaken en steriliseren

 

Onderdeel van goede fopspeen hygiëne is het regelmatig schoonmaken van de fopspenen. Hoe jonger het kind, hoe belangrijker het is om het te beschermen tegen bacteriën en om een goede fopspeen hygiëne te behouden. Plaats voor het eerste gebruik de fopspeen 5 minuten in ruim kokend water om hygiëne te garanderen. Dit geldt alleen bij het eerste gebruik. Wanneer je hierna de fopspeen reinigt, volg dan deze drie eenvoudige stappen:

1) Plaats de fopspeen in een schone schaal. Schenk er ruim kokend water overheen.

2) Laat de fopspenen gedurende ongeveer 5 minuten weken.

3) Pak ze eruit en laat ze drogen op een droge handdoek.

Cleaning_guide_illustration_480x480.jpg

Al onze fopspenen zijn voorzien van een ventiel, dus zorg ervoor dat je overtollig water uit de speen knijpt als deze is afgekoeld. Natuurrubber kan in enkele gevallen afgeven aan het schild, dus het is belangrijk om te verwarmen in ruim water en daarbij niet te veel fopspenen tegelijk te behandelen

Natuurrubber kan in zeldzame gevallen uitsmeren op het schild, dus het is belangrijk om in veel water te verbranden en niet te veel fopspenen tegelijk.

Hoe vaak moet ik de fopspenen schoonmaken?

Onderdeel van goede fopspeen hygiëne is het regelmatig schoonmaken van de fopspenen. Hoe jonger het kind, hoe belangrijker het is om het te beschermen tegen bacteriën en om een goede fopspeen hygiëne te behouden. Dit is voornamelijk omdat het immuunsysteem van kinderen nog niet in staat is om bekend te raken met alle verschillende bacteriën, en daarom nog niet geleerd heeft om zich tegen alles te “verdedigen”.

 

Te vroeg geborenen en baby’s tot 3 maanden hebben baat bij meer grondig en frequent schoonmaken dan baby’s ouder dan 3 maanden. Daarom moet de speen vaker worden schoongemaakt als het kind jonger is dan 3 maanden. We bevelen altijd aan dat fopspenen minstens één keer per dag worden gereinigd.

 

TIP: Wanneer het kind ouder is dan 3 maanden, kun je de fopspeen ook afspoelen door deze in een zeef te plaatsen en overspoelen met kokend water. Deze methode is aan de ene kant sneller en zorgt er aan de andere kant voor dat er geen water wordt verzameld in de speen

Don’ts :

• Leg natuurrubber fopspenen niet in direct zonlicht.

• Reinig de fopspenen niet in de vaatwasser.

• Gebruik geen uv-sterilisators voor de fopspenen.

• Plaats de fopspenen niet in de vriezer.

 

Niet koken!

Fopspenen zijn er niet op gemaakt om te worden gekookt en zullen stukgaan door de constante hitte. Volg in plaats daarvan bovenstaande instructies en alle bacteriën zullen zeker worden gedood zonder dat de duurzaamheid van de fopspeen wordt aangetast.

Hoe zit het met magnetron sterilisatie?

Houd er rekening mee dat latex afbreekt als de temperatuur boven de 100°C komt. Siliconen zijn bestand tegen hogere temperaturen dan latex, maar onze algemene aanbevelingen zijn dat u voor het gebruik van magnetron sterilisaties de instructies van de fabrikant moet controleren met betrekking tot warmte en watt, om er zeker van te zijn dat de temperatuur niet hoger wordt dan 100°C. In de meeste magnetrons moeten de fopspenen maximaal 60 seconden op max. 800W. Anders zullen de temperaturen de 100°C overschrijden.
 

Let op: controleer altijd de instructies van de fabrikant! En denk er altijd aan om de fopspenen in water te doen in een sterilisatiedoos die hiervoor is gemaakt. Plaats de fopspenen nooit in de magnetron zonder!
 

bottom of page